Βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα είναι μια συχνή πάθηση, η οποία ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφανίζεται και την βαρύτητά της, γίνεται πολύ συχνά μια σοβαρή αναπηρία η οποία δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία του βαρήκοου ατόμου.Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ψυχισμό του ατόμου, πολλές φορές δημιουργεί κατάθλιψη, ευθύνεται για τη σωματική κόπωση που νιώθει, αυξάνει τα συμπτώματα άνοιας και δημιουργεί πολλές φορές κινητικά προβλήματα διαταράσσοντας την ισορροπία του βαρήκοου ατόμου.

Η απώλεια ακοής γενικά αναπτύσσεται αργά για πολλά χρόνια. Το γεγονός αυτό  δυσκολεύει  όσους πάσχουν από βαρηκοΐα  να αναγνωρίσουν ότι στην πραγματικότητα πάσχουν από προβλήματα ακοής. Οι συγγενείς, οι φίλοι ή οι συνάδελφοι είναι συχνά οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ακοή σας δεν είναι εντελώς όπως θα έπρεπε. Ίσως δυσκολεύεστε να κατανοήσετε καθαρά τις τηλεφωνικές συνομιλίες; Η οικογένειά σας παραπονιέται για την ένταση όταν ακούτε ραδιόφωνο ή τηλεόραση; Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση σε ένα εστιατόριο ή όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο δρόμο γύρω σας; Αισθάνεστε συχνά εξουθενωμένοι μετά από οικογενειακές γιορτές επειδή το να ακούτε είναι μια τέτοια προσπάθεια; Ακούτε καλύτερα όταν μπορείτε να κοιτάξετε το άτομο που σας μιλάει; Όλα αυτά είναι τυπικά σημάδια βαρηκοΐας. Αλλά μην ανησυχείτε.

Η απώλεια ακοής δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να υπομείνει. Μπορείτε –και πρέπει– να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την ιδέα να φορούν ακουστικά βαρηκοΐας. Αναβάλλουν την απόφαση και κάνουν κάτι γι’ αυτό μόνο όταν τα προβλήματα που σχετίζονται με την κακή ακοή τους γίνονται υπερβολικά. Ωστόσο, όσο νωρίτερα κάνετε κάτι για την απώλεια ακοής, τόσο το καλύτερο.

 Ακόμη και όταν η ακοή μόλις αρχίζει να επιδεινώνεται, τα βοηθήματα ακοής βοηθούν στη διατήρηση των νευρικών οδών στον εγκέφαλό σας που είναι υπεύθυνες για την ακρόαση όλων των ήχων γύρω σας. Όσο περισσότερο αναβάλλετε τα ακουστικά βαρηκοΐας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για σας να τα συνηθίσετε όταν τελικά τα φορέσετε, και το πιο σημαντικό, τόσο περισσότερα θα χάσετε από  τη ζωή σας.

Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα άνω των 65 ετών. Περίπου το 25% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής, με πάνω από το 50% των ατόμων άνω των 75 ετών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. τα άτομα με βαρηκοΐα φτάνουν τα 643 εκατομμύρια παγκοσμίως.Τα 84 εκατομμύρια από αυτά ζουν στην Ευρώπη. Στις Η.Π.Α. οι βαρήκοοι είναι 28 εκατομμύρια εκ των οποίων 5,2 εκατομμύρια είναι παιδιά. Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.000 άτομα περίπου, εκ των οποίων 60.000 – 80.000 είναι παιδιά ηλικίας 0-18 ετών.  Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 100 νεογνά με μεγάλο βαθμό βαρηκοΐας, καθώς και ένα μεγαλύτερο ποσοστό με μικρότερου βαθμού απώλεια. Στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας, που θα αναγνωρίσει έγκαιρα τα συμπτώματα και θα απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό.Καθώς η άρτια λειτουργία της ακοής συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του λόγου όσο και στην ψυχονοητική εξέλιξή τους.

Αιτίες απώλειας ακοής

Οι παθήσεις απώλειας ακοής μπορεί να προκληθούν από μια πληθώρα λόγων, που κυμαίνονται από μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων και διαταραχών έως απόφραξη και βλάβη προκαλούμενη από θόρυβο, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να ακούμε ή να κατανοούμε την ομιλία. Ακολουθεί μια λίστα με τις αιτίες απώλειας ακοής:

Οι κύριες αιτίες της
απώλειας ακοής είναι:

Συγγενής απώλεια ακοής (παρουσιάζεται κατά ή αμέσως μετά τη γέννηση)

Έλλειψη οξυγόνου κατά τη γέννηση

Κληρονομική γενετική διαταραχή

Τραυματισμός στο κεφάλι

Λοιμώξεις του αυτιού

Λόγω γήρανσης

Ωτοτοξικά φάρμακα

Τραυματισμός στο τύμπανο

Απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο (έκθεση σε δυνατούς θορύβους)

Τύποι απώλειας ακοής

Αγώγιμη, νευροαισθητήρια και η μικτή απώλεια ακοής.

Νευροαισθητήρια βαρηκοϊα

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής εμφανίζεται στο μέσο ή στο εσωτερικό αυτί. Υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι νευροαισθητήρια βαρηκοΐας: πρεσβυκουσία (απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία) και βαρηκοΐα που προκαλείται από θόρυβο (NIHL). Όταν υπάρχει βλάβη ή δυσλειτουργία στα εσωτερικά τριχωτά σας κύτταρα, προκύπτουν προβλήματα με τη μετάφραση των ηχητικών δονήσεων σε νευρικά σήματα που καταγράφονται από τον εγκέφαλό σας. Όταν συμβαίνει μια τέτοια βλάβη, δεν δημιουργούν και προκαλούν αυτή τη μορφή απώλειας ακοής.

Βαρηκοϊα αγωγιμότητας

    Η αγώγιμη απώλεια ακοής εμφανίζεται όταν υπάρχει βλάβη ή απόφραξη στο εξωτερικό ή και στο μέσο ούς. Ο ήχος δεν μπορεί να μεταφερθεί επαρκώς μέσω του ακουστικού πόρου στο τύμπανο. Μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση κεριού ή υγρών στο μέσο αυτί από κρυολόγημα ή γρίπη που προκαλούν απόφραξη στα ηχητικά κύματα που μπορούν να περάσουν μέσα από το αυτί.

Μικτή βαρηκοϊα

Η μικτή απώλεια ακοής εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα αγώγιμη και νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Η νευροαισθητήρια πτυχή της απώλειας ακοής είναι μόνιμη, ενώ το αγώγιμο τμήμα μπορεί να είναι είτε μόνιμο είτε προσωρινό.

Μερική αποκατάσταση της ακοής είναι δυνατή μέσω ακουστικών βοηθημάτων ή μέσω κοχλιακού εμφυτεύματος, μιας ηλεκτρονικής συσκευής που επιτρέπει την διέγερση του κοχλία παρακάμπτοντας τον κοχλία

Εμβοές

Οι εμβοές είναι ακουστοί ήχοι που παράγονται από το σώμα μας, και ο ασθενής τους ακούει. Περίπου το 1% των ενηλίκων, έχει εμβοές σε υψηλό βαθμό αρκετό ώστε να υφίστανται επιπτώσεις στην λειτουργικότητά τους (διαταραχές ύπνου, άγχος κτλ.). Ένα 8% αναφέρει ότι εξαιτίας των εμβοών δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα ή το θεωρεί πρόβλημα που τον ενοχλεί ιδιαίτερα

Εμβοές ή αλλιώς (βουητά) είναι θόρυβοι (κουδούνισμα, βούισμα,ήχοι τζιτζικιών, σφύριγμα) στα αυτιά ή το κεφάλι, όταν δεν υπάρχει σχετική εξωτερική πηγή που να παράγει αυτόν το θόρυβο.Η διάρκειά τους μπορεί να είναι παρατεταμένη ή διακεκομμένη και γίνονται αισθητές από το ένα ή και τα δύο αυτιά. Οι εμβοές πρέπει να αντιμετωπίζονται  σαν σύμπτωμα και όχι σαν ασθένεια.Άρα ο σκοπός μας είναι να αναζητήσουμε την αιτία που προκαλεί τις εμβοές ώστε να τις αντιμετωπίσουμε κατάλληλα.Η κλίνική εξέταση είναι απαραίτητη  ώστε να αποκλειστεί ή όχι η ύπαρξη τοπικής ή συστηματικής διαταραχής που προκαλεί την εμφάνιση των εμβοών. Σε αυτή την προσέγγιση πιθανό να χρειαστεί εκτίμηση και από άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγου, νευρολόγου πέραν του ωτορινολαρυγγολόγου.

 Η θεραπεία θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει την συστηματική πάθηση και κατ΄επέκταση το σύμπτωμά της, τις εμβοές.Κάποιες απ ΄τις αιτίες είναι:

  • Η παραμονή σε χώρο με  δυνατούς ήχους
  • Εκφύλιση των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία
  • Κάποιες  παθήσεις των  αυτιών, όπως η ωτοσκλήρυνση, το βύσμα κυψελίδας και η ωτίτιδα
  • Έντονο στρες ή τραύμα κεφαλής και λαιμού
  • Νόσος του Meniere
  • Φάρμακα 
  • Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης
  • Ορισμένες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα ,προβλήματα θυρεοειδούς, αναιμία και ερυθηματώδης λύκος.
  • Νευρολογικά προβλήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας

 Mπορούν να διαχωριστούν σε: 

Υποκειμενικές εμβοές – ήχοι που μπορεί να ακουστούν μόνο από εσάς. Είναι ο πιο κοινός τύπος των εμβοών και συνήθως συνδέεται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα ακοής σας.

Αντικειμενικές εμβοές – ήχοι που μπορεί να ακουστούν από εσάς ή τον γιατρό, όταν ακούει μέσα από ένα στηθοσκόπιο που τοποθετείται κοντά στο αυτί σας. Αυτό το είδος των εμβοών είναι λιγότερο συχνό και συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί. Για παράδειγμα, τα προβλήματα από την στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Μια άλλη κατάταξη είναι σε μη σφύζουσες (που είναι συνήθως οι υποκειμενικές) και σε σφύζουσες (που είναι κυρίως οι αντικειμενικές) ανάλογα με το εάν ο ήχος που ακούμε έχει χαρακτήρα σφυγμικό ή μόνιμο.

Τα ακουστικά Signia είναι μικροσκοπικά τεχνολογικά θαύματα. Όχι μόνο ενισχύουν τους ήχους και βελτιώνουν την ακοή, παρέχουν επίσης μια σειρά λύσεων για την ανακούφιση από τις εμβοές.

Τρεις στρατηγικές ανακούφισης για βέλτιστα αποτελέσματα

 Τα ακουστικά Signia προσφέρουν τρεις διαφορετικές στρατηγικές θεραπείας  κατά των εμβοών.

Η θεραπεία εμβοών με στατικό θόρυβο και η θεραπεία εμβοών με κύματα ωκεανού καλύπτουν τους ενοχλητικούς ήχους των εμβοών με συντονισμένα σήματα θεραπείας που απομακρύνουν την προσοχή από τις εμβοές και έτσι μειώνουν τον άγχος και την νευρικότητα.Οπότε, μπορείτε να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να ακούσετε. 

Ακόμη ,τα ακουστικά βαρηκοΐας Signia είναι τα μόνα που διαθέτουν την τεχνολογία Notch Therapy, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ενόχληση των τονικών εμβοών .

Σήματα θεραπείας εμβοών στατικού θορύβου

 Απαλοί ήχοι που απομακρύνουν την ενόχληση των εμβοών 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας Signia διαθέτουν λειτουργία  εμβοών δηλαδή  παράγουν πρόσθετο ήχο με τη μορφή σήματος για καλύτερη ηχόκαλυψη των εμβοών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σας αποσπά αποτελεσματικά από τις εμβοές, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη ζωή. Εκτός από μια σειρά προκαθορισμένων σημάτων, τα σήματα θεραπείας μπορούν να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.Δηλαδή το ακουστικό σας να εκτελεί δύο λειτουργίες ,μια  σαν ακουστικό και  μια  σαν  γεννήτρια σημάτων απαλών ήχων συγχρόνως.Τα ακουστικά βαρηκοΐας Signia προσφέρουν έξι διαφορετικούς τύπους σήματων:

Ακόμη ,τα ακουστικά βαρηκοΐας Signia είναι τα μόνα που διαθέτουν την τεχνολογία Notch Therapy, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ενόχληση των τονικών εμβοών .

Λευκός θόρυβος, ροζ θόρυβος, θόρυβος ομιλιών, καφέ θόρυβος, και θόρυβος υψηλής συχνότητας.Σε συνεργασία με τον  ακοοπροθετιστή σας  θα επιλέξετε τον πιο αρεστό ήχο  σε εσάς.

Σήματα θεραπείας εμβοών με τη μορφή κύματων του  ωκεανού

 Τι πιο χαλαρωτικό από τον ήχο μιας ακρογιαλιάς; 

Ήχοι εμπνευσμένοι από τον φύση όπως ο ήρεμος ήχος του παφλασμού των κυμάτων της θάλασσας που κυματίζει στην ακτή.Τα σήματα θεραπείας με κύματα ωκεανού αναπαράγουν τη χαλαρωτική αίσθηση του να βρίσκεσαι σε μια παραλία, μιμούνται τον ήχο της θάλασσας για να σας χαρίζουν  μια θετική, καταπραϋντική και ανακουφιστική εμπειρία ακρόασης. Ο επαγγελματίας ακοής σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε από έξι διαφορετικά σήματα για να βρείτε αυτό που είναι πιο χαλαρωτικό και άνετο για εσάς.

Το πρώτο στον κόσμο: Ανακούφιση  των εμβοών  με  την λειτουργία  Νotch Therapy

Αφαιρώντας τους ήχους των εμβοών για μια πραγματικά γαλήνια εμπειρία

 Τα ακουστικά βαρηκοΐας Signia είναι τα μόνα με την ενσωματωμένη θεραπεία εμβοών Notch. Αυτή είναι μια μέθοδος που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα που εμφανίζουν τονικές εμβοές, τον πιο κοινό τύπο εμβοών. Σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις στατικού θορύβου και ωκεανικών κυμάτων, που εισάγουν έναν πρόσθετο ήχο θεραπείας, το Notch Therapy αντιμετωπίζει τις εμβοές σας ακουστά και διακριτικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φοράτε τα ακουστικά σας όπως θα κάνατε συνήθως και θα μπορούσε να μειώσει την ενόχληση των εμβοών σας σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

 Το Notch Therapy προσφέρει τη δυνατότητα πλήρης εξάλειψης των εμβοών*. Μόνιμα υποβιβάζοντας τους ήχους των εμβοών στο παρασκήνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υπερδιέγερση μειώνεται και ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να μην ακούει πλέον τους ήχους των εμβοών, κάνοντας τη ζωή χωρίς εμβοές μια πραγματικότητα

 Χωρίς Notch Therapy 

Οι εμβοές ξεχωρίζουν πάνω από άλλους θορύβους και ακούγονται καθαρά.

 Με λειτουργία  Notch Therapy 

Το Notch Therapy μειώνει την ενόχληση των εμβοών σας ώστε να απολαμβάνετε ξανά τους ήχους του περιβάλλοντός σας.

Γιατί να περιμένεις; Άλλαξε την Ποιότητα της Ζωής σου!