Τι  να  περιμένετε  από  τα  ακουστικά  βοηθήματα

Τα ακουστικά βαρηκοΐας συμβάλλουν στην ενίσχυση της ακοής που έχει απομείνει και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του βαρήκοου. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τι θα πρέπει να περιμένουμε όταν βάζουμε για πρώτη φορά ακουστικό βαρηκοΐας.

Ο στόχος μας είναι όσο φοράμε το ακουστικό (μιας και δεν είναι μόνιμο στο αυτί μας), η ακοή μας να είναι τόσο ικανοποιητική, που θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τη φυσική ακοή. Στην αρχή θα μας φανεί παράξενο, μιας και θα ακούσουμε κάποιους ήχους που είτε δεν τους ακούγαμε καθόλου, είτε τους ακούγαμε μειωμένους ή αλλοιωμένους.

Ύστερα από ένα διάστημα προσαρμογής που είναι μεταξύ 10 ημερών έως και 2 μηνών, ανάλογα με τη βαρηκοΐα μας, το ακουστικό θα αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέγιστης σημασίας είναι επίσης και το αν θα φορέσουμε ένα ή δύο ακουστικά αν χρειάζεται, πληροφορία που θα μας την παρέχει ο σύμβουλός μας πριν την αγορά του ακουστικού, βάσει της εικόνας της ακοής μας.

Όταν θα πάρουμε στα χέρια μας το ακουστικό, ο ειδικός ακοοπροθετιστής θα μας εξηγήσει τη λειτουργία του και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται, καθώς και άλλες μικρές, απλές όμως λεπτομέρειες, σχετικά με τη χρήση του. Άλλωστε απευθύνεται σε μη εξειδικευμένα άτομα και είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε η χρήση του να μπορεί να γίνεται άνετα από τον καθένα. Στη συνέχεια θα το ρυθμίσει κατάλληλα και θα μας το δώσει με μία πρώτη ρύθμιση, που να είναι ικανοποιητική για εμάς.

Είναι σημαντικό και προτείνεται στη δεύτερη ρύθμιση που θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα, που θα μας υποδείξουν, ο χρήστης να επισημάνει στον ειδικό ακοοπροθετιστή τυχόν παρατηρήσεις αλλά και απορίες του, που θα βοηθήσουν ώστε η ρύθμιση να πάρει την τελική της μορφή.

Είναι λογικό άλλωστε, για κάποιον που φοράει για πρώτη φορά ακουστικό να μην έχει την ακουστική εμπειρία, ώστε να ζητήσει με σχετική ακρίβεια πιθανές μικροδιορθώσεις. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κατά το πρώτο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ρύθμισης να σημειώνουμε τις απορίες και τους προβληματισμούς, για να είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνει αυτή.

Γιατί να περιμένεις; Άλλαξε την Ποιότητα της Ζωής σου!